2009. október 10., szombat

Hírek innen-onnan

Konzol:

*Nem lesz olcsó a Natal:

- Az Xbox-os fejes, Robbie Bach most először adott némi iránymutatást arról, hogy hogyan, illetve milyen árral is készül a Microsoft piacra dobni a már jó ideje a játékhírek középpontjában álló új mozgásérzékelős technológiáját. A kezdetekben egészen biztosan nagyon magas áron lesz kapható, de ez idővel mérséklődni fog.

"Majd meglátjuk, hogy működik majd a Natalra vonatkozó árazásunk." - nyilatkozta a Microsoft Open House rendezvényen New Yorkban. "De az emberek számíthatnak arra, hogy jóval az átlagos kiegészítők ára fölé tornyosul majd az eszköz." Elmondása szerint az ár túlnyomó részét így is a gyártás és a technológia magas előállítási költsége fogja vinni, szóval, akit érdekel a dolog, jobb, ha már most elkezd készülődni lelkileg.

*Ismét első a PlayStation 3 konzol:

- A Sony üdvöskéje ismét hazai pályán tudta megelőzni a Nintendo Wii konzolokat, amelynek eredménye igencsak lecsökkent szeptember hónapban. Minden bizonnyal a PS3 Slim, valamint az ennek eredményeként érkező árcsökkentés játszotta a főszerepet abban, hogy a PlayStation 3 a szeptember hónapra vonatkozó kimutatás szerint magabiztosan nyerte a konzolok versenyét Japánban. A Wii-nek ezúttal nem volt esélye, messze leszakadva követte csak az első hármat.

Informatika:

* 10 millió Ft-ra bírságolat a Digit az NHH:

- A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 10 millió forintra bírságolta a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-t, mert a társaság Miskolcon úgy hirdette széles sávú internetcsomagjait, hogy a fogyasztókat nem tájékoztatta a garantált le- és feltöltési sebességről, csak a legmagasabb elméleti maximum értékeket tüntette fel.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről szóló kormányrendelet szerint 2008. december közepe óta az internetszolgáltatóknak a kínált sávszélesség mellett az általános szerződési feltételeikben (ÁSZF) és hirdetéseikben is fel kell tüntetniük a garantált le- és feltöltési sebességet is. Az előírás segíti a fogyasztókat a tisztánlátásban és egyben véget vetett a nagyot mondásnak, korábban ugyanis az internetszolgáltatók elsősorban a kínált elméleti maximumértékeket hirdették, s nem számoltak be hirdetéseikben arról, hogy az adott csomaghoz mekkora garantált le- és feltöltési sebesség tartozik.

Csak két szolgáltató

Az NHH a rendelet betartását, annak hatályba lépése óta folyamatosan figyelemmel kíséri, és eddig a Digit leszámítva mindössze három szolgáltató esetében találkozott jogsértő hirdetéssel. Sokkal rosszabb a helyzet az általános szerződési feltételek és a honlapok esetében. A hatóság az érintett 275 szolgáltató közül 143-nál végzett ellenőrzést, de mindössze két kisebb szolgáltató felelt meg teljes mértékben az előírásoknak. A többi szolgáltatónál vagy csak az ÁSZF-ben, vagy csak a honlapon, vagy egyik helyen sem volt megfelelő a tájékoztatás. A szolgáltatók felhívást kaptak jogsértésről, és az ezekben foglaltak végrehajtásának utóellenőrzése folyamatosan zajlik.

Eddig 81 utóellenőrzésre került sor, közülük 76 szolgáltató a felhívásban foglaltakat adott határidőre teljesítette, míg 5 szolgáltatóval szemben piacfelügyeleti eljárás indult. Két szolgáltató a felhívásokban rögzített határidőre ugyan nem teljesítette a felhívásokban foglaltakat, de a piacfelügyeleti eljárás megindítása után pótolta a hiányosságokat, így bírság kiszabására egyelőre nem került sor, míg a másik három szolgáltatóra összesen egymillió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A Digit már ellenőrizték

-Az NHH az ellenőrzések folytatása mellett a már vizsgált szolgáltatók tevékenységét is figyelemmel kíséri. Így került sor az eddigi legjelentősebb bírság kiszabására is, mivel a hatóság tudomására jutott, hogy a korábban már vizsgált Digi Kft. Miskolc nagyobb lakónegyedeiben olyan szórólapokat terjeszt, amelyeken a le- és feltöltési sebességgel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás nem felel meg az előírásoknak. A bírság kiszabása mellett az NHH kötelezte a szolgáltatót, hogy minden hirdetésében az adott díjcsomagnál a sávszélesség megadása mellett tüntesse fel az előfizetői hozzáférési pontokon, hálózaton belül garantált le- és feltöltési sebesség értékét is.

Tavaly december óta az érzékelhetően jobb tájékoztatás hatására csökkentek ugyan a sávszélességgel kapcsolatos fogyasztói panaszok, de Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője szerint még ma is sok esetben túl nagy – esetenként nyolc-, tízszeres – a különbség a szolgáltatók ajánlataiban reklámozott „ígéret”, valamint a valóban garantált le- és feltöltési sebesség között. Takács azt várja, hogy a szolgáltatók úgy alakítsák ki ajánlataikat, hogy a garantált és a fogyasztó által tapasztalható internetes sebességadatok egyre jobban közelítsenek a hirdetett elméleti felső határértékhez.


* Mégsem indul gyorsan a Windows 7?

- A Microsoft határozott célkitűzése volt a Windows 7 fejlesztése során a rendszer betöltéséhez (boot) szükséges idő csökkentése. Egy kisebb – a Windowsok finomhangolására, teljesítményének optimalizálására használható alkalmazásokat fejlesztő – szoftvercég mérései szerint azonban ez nem sikerült: az új operációs rendszer valójában lassabban áll fel, mint az elődje.

Lassú, és idővel még lassabb lesz

A Iolo Technologies szeptemberben kezdett bele abba a vizsgálatba, amely a Windows 7 teljesítményét hasonlítja össze a korábbi Windowsokéval, tekintetbe véve azt is, hogy a bootidő és a válaszidő miként változik idővel, ahogy a telepített alkalmazások miatt egyre lomhábbá válik a rendszer. Az eredményekről beszámoló tanulmányt ugyan még nem hozták nyilvánosságra, néhány részeredményt azonban igen. Amint a CNET News.com ezeket ismertető írásából kiderül, a Iolo Labs mérései szerint egy tipikusnak mondható konfiguráción a Windows 7 frissen telepített példánya 1 perc 34 másodperc alatt indul el, lassabban, mint a Vista, melynek 1 perc 6 másodperc elég a bootfolyamat befejezéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a cég nem azt az időt mérte, mely az asztal megjelenéséig telik el (ez a Windows 7 esetében 40 másodperc), hanem akkor állította meg a stoppert, amikor a rendszer használhatóvá vált, „nem dolgozott tovább, a processzor terhelése már nem volt magas.”

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a bootidő a használati idővel arányosan egyre hosszabb lesz: egy három hónapos Windows 7 esetében az indulás már 2 perc 34 másodpercig tart. A jó hír az, hogy ez jobb eredmény, mint amit a Vista tud felmutatni, mely idővel még jobban lelassul.

A Iolo jövő hétfőre ígéri a tanulmány és abban az eredmények, illetve a mérés módszertani részleteinek publikálását. A cég egy korábbi vizsgálata (mely a Windows XP teljesítményének időbeli változását mérte) azt találta, hogy két év használat után a bootidő 267 százalékkal nő, a rendszer indulásakor betöltődő szükségtelen folyamatok száma 0-ról 12-re emelkedik, ami 89 százalékkal növeli a processzorterhelést a folyamat közben. A kutatásból az is kiderült, hogy egy ilyen idős rendszeren a szabad fizikai memória mennyisége 59 százalékkal csökken, az üresjárati CPU-használat 0,9-ről 7,5 százalékra nő, a regisztrációs adatbázisban lévő hibák száma pedig 0-ról 340-re emelkedik.

A gyártók felturbózzák

A Lenovo nemrég jelentette be, hogy a driverek finomhangolásával, a folyamatok indulásának optimalizálásával látványosan felgyorsította a Windows 7 betöltődéséhez, illetve leállásához szükséges időt. Az IBM személyi számítógépeket gyártó üzletágát négy évvel ezelőtt megvásárló kínai PC-gyártónál külön team dolgozott a feladaton, az ő „hihetetlen munkájuknak” az eredménye a rekordgyanús sebesség, amely a „Windows 7 Lenovo Enhanced Experience" logót viselő termékekre lesz jellemző.

A cég közlemény szerint a vállalati felhasználásra szánt ThinkPad noteszgépeken és ThinkCenter desktopokon 56 százalékkal gyorsabban áll fel a Windows 7, mint az XP vagy a Vista. A fogyasztói szegmenst megcélzó IdeaPad és IdeaCentre termékvonal „Enhanced Experience” logóval ellátott konfigurációin pedig a boot 33, míg a kikapcsolás 50 százalékkal gyorsabb, mint a teljesen azonos specifikációjú, de nem tuningolt gépeken. Hasonló Windows-tuning más PC-gyártóktól is várható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése