2009. október 21., szerda

Hírek innen-onnan

Informatika:

* A bemutató napján akciós a Windows 7:

- Október 21-én a Microsoft és a Saturn közös nyereményjátékot rendez a Mammut 2 bevásárlóközpontban.

Közös programra várja a vásárlókat a Microsoft Magyarország Kft. és a budapesti Mammut 2 bevásárlóközpontban működő Saturn Buda üzlet a Windows 7 operációs rendszer megjelenése alkalmából. A Lövőház utca 2-4 szám alatt lévő Mammut 2 alagsori szintjén a két cég 2009. október 21-én este kilenc órás kezdettel nyereményjátékot és éjféli kedvezményes vásárt bonyolít le, melynek keretén belül a Windows 7 Home Premium OEM-verziója 31 990 forint helyett 15 990 forintért lesz megvásárolható. Fontos, hogy az akciós ajánlat csak október 22-én 0 órától 1 óráig érvényes, vagyis ebben az időintervallumban kell a vásárlást lebonyolítani.

A rendezvényt megelőzően a főváros több forgalmas helyén (Moszkva tér, Deák tér, Blaha Lujza tér, Batthyány tér, Örs vezér tere, Nyugati tér, Mamut Bevásárlóközpont) a cégek képviselői sorsjegyeket fognak kiosztani. A sorsjegyeken található kódok közül néhány nyitja az áruházban kihelyezett 7 széf egyikét, a szerencsések Windows 7 Home Premium OEM termékkel és egyéb értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak (amennyiben a sorsjegyen lévő kód egyik széfet sem nyitja, még mindig esélye nyílik megnyerni a rendezvény végén kisorsolásra kerülő Compaq Presario Mini Netbookot).

Mindemellett este tíz óra és éjfél között minden látogatónak alkalma lesz összemérni tudását az ország legjobb FIFA 10 játékosa ellen. Amennyiben a vállalkozó szellemű látogató 7 perc alatt gólt szerez profi ellenfelének, avagy 7 percet kapott gól nélkül kibír, eredményének elismeréseképpen a FIFA 10 videojáték PC-s változatát kapja jutalmul.

* Kaspersky: Véget kell vetni az online anonimitásnak:

- Az orosz szakember hajmeresztően radikális megoldásokat vezetne be az internetbiztonság növelése érdekében.

Minden bizonnyal parázs vitákat kiváltó kijelentéseket tett a Kaspersky Labs egyik alapítója, Eugene Kaspersky orosz kriptográfus. A különféle biztonsági szoftvereket gyártó vállalat első embere a Zdnet Asia híroldalnak adott interjújában azt mondta, az internetre csatlakozó minden egyes felhasználót egyértelműen azonosítani kell, melynek első lépcsője a világhálót felügyelő nemzetközi kiberrendőrségi szerv megalapítása és radikálisan szigorú jogkörökkel történő felruházása. Kaspersky egy olyan hatóságot vizionál, melynek működését egy nemzetközi netpaktum szavatolja, az internetre pedig csak egyéni azonosító birtokában, egyfajta útlevéllel lehetne rácsatlakozni.

Kaspersky arról beszélt, hogy az internetet eredetileg nem publikus használatra tervezték, hanem katonai információk és tudományos kísérletek eredményeinek megosztására, utalva a hidegháború alatt megalkotott ARPANET programra és a World Wide Web születésére. A szakember szerint hiba volt azonos formában bevezetni a koncepciót, hiszen az a hálózat, amit ma internetnek nevezünk, annak idején csupán pár ezer fő tudományos munkájának megkönnyítésére született. Arra az újságírói kérdésre, hogy mi az a három IT-biztonsággal kapcsolatos dolog, melyet szívesen megváltoztatna a világban, Kaspersky egyenes választ adott: csak az internet kivitelezése.

Internet Interpol

A probléma ugyanis az anonimitásban gyökerezik, melyet az orosz kriptográfus a világhálóra csatlakozó egyes személyek azonosításával, egyfajta útlevéllel oldana meg, valamint bevezetne egy, az internetes normák felett őrködő nemzetközi kiberrendőrségi testületet, az „Internet Interpolt”, melynek működését, jogköreit szigorú egyezményekkel, szerződésekkel biztosítanák. A jogvédők haja már ettől a kijelentéstől is hajlamos magasra tornyosulni, ám Kaspersky még minderre rádobott egy lapáttal: ha bizonyos országok nem értenek egyet a szabályozással – avagy nem szentelnének kellő figyelmet annak betartására –, a renitens államokat egyszerűen le kell kapcsolni az internetről.

A szakember beszédéből ugyan kiderül, hogy egy ilyen intézményrendszer felállítása rendkívül bürokratikus képződmény lenne (illetve természetesen súlyos költségvonzatai is volnának), viszont nem kínál elméleti hátteret az engedélyezési folyamatokkal kapcsolatban: nevesítve például, technikailag mégis miként képzeli el az online jogosítvány kibocsátását. „Az internetnek nincsenek határai” – utalt arra, hogy a kormányok még mindig országhatárokon belül gondolkodnak, márpedig a világhálóval egy új korszak köszöntött be, amely másfajta gondolkodásmódot igényel. Ez az oka az Internet Interpol szükségességének: a szimpla kiberrendőrség fogalmán már túlhaladt az idő.

Munkájával kapcsolatban – húsz éve foglalkozik biztonságtechnikával – a szakember igyekezett világossá tenni: nem csak holmi szoftvereket készítenek és üzletelnek velük, hanem a rosszfiúk ellen harcolnak, az árnyoldalon pedig bőven akadnak nagy tudású személyek, így a csata rendkívül komplikált. E küzdelemről a nemzetek kormányai és a nagyobb vállalatok döntéshozói tudnak, és értik is a nehézségeket, ám az átlagos fogyasztónak jórészt fogalma sincs a háttérben folyó kiberharcokról – Kaspersky egyébként úgy véli, a polgároknak nem is szükséges megérteniük mindezt.

Konzol:

* A PlayStation 3 először nyomta le a Wii-t és az X-Box 360-at:

- Még sosem volt olyan, hogy a Playstation 3 az eladási listákon egyszerre nyomta volt le a Nintendo Wiit és az Xbox 360-at. Szeptemberben viszont sikerült neki!

A Slim modell őszköszöntő megjelenésével új korszak kezdődött, és a PS3 lenyomta mindkét konkurensének eladásait. Az NDP amerikai piacon végzett felmérése szerint szeptemberben a nagykonzolok közül a PS3-ből adtak el a legtöbbet, sőt az augusztusi adatokhoz képest az egész piacon 70%-os növekedés mutatkozott, ami leginkább az árcsökkentésnek köszönhető. A Slim megjelenésével 299 dollárra esett a PS3 ára, ezzel nagyjából egy időben az Xbox 360 is 299 lett, míg a hónap végén a Nintendo is levitte 199 dollárra a Wii árát. A PS3 szeptemberi sikere jelentős, a teljes, globális, és megdönthetetlen eladási rekordot viszont még mindig a Wii tartja, a maga több mint 53 milliós adatával.

Az Egyesült Államok szeptemberi konzol eladásai:
Nintendo DS - 524,200 darab
PlayStation 3 - 491,800 darab
Wii - 462,800 darab
Xbox 360 - 352,600 darab
PlayStation Portable - 190,400 darab
PlayStation 2 - 146,000 darab

* A Microsoft letiltással jutalmazza a potyázókat:

- A Microsoft végleg letiltotta azon Xbox 360 felhasználók Live-hozzáférését, akik a Forza Motorsport 3 és a Borderlands kalózverzióival játszottak. A bolti megjelenés előtt letöltött, illegális verziókat használó játékosokat internetes hálózati azonosítójuk alapján azonosították és kitiltották a Live-szolgáltatásból.

A "potyázó" játékosok körében ismert módszer, hogy a kalózverziókat fájlcserélő oldalakon keresztül keresik meg és üres DVD lemezre írják ki, majd olyan Xbox 360 konzolgépeken futtatják, amelyekben egy - a kalózok által készített - speciális chip található. Amennyiben a Microsoft az Xbox 360 internetes szolgáltatása, a Live hálózatán keresztül felfedezi, hogy valaki nem eredeti szoftverrel játszik, akkor az illető felkerül egy listára, majd előbb vagy utóbb - gyakran egy külön "razzia" keretében - letiltják a Live-ról. A már régebben boltba került játékok esetében a redmondi cég általában kevésbé szigorú, amikor azonban egy friss, még nem kapható címről van szó, akkor azonnal kemény lépéseket foganatosít.

Pontosan ez történt a Microsoft által kiadott Forza Motorsport 3 autóverseny és a Gearbox-féle Borderlands akciójáték esetében is. A játékokból a kalózok nem végleges verziókat szereztek, feltörték, majd fájlcserélő oldalakra feltöltötték azokat. Stephen Toulouse, az Xbox Live igazgatója arról írt egy twitteres kommentárjában, hogy nem nehéz rájönni, ha valaki egy kiadás előtti játékkal játszik Live-on, miközben a Microsoft tisztában van vele, hogy még nem is lehetne nála.

Sokan attól tartanak, hogy még akkor is megbüntetik őket, ha olyan legális verzióval játszanak, amelyhez valamilyen úton-módon (például bizonyos országokban speciális előrendeléssel) a hivatalos megjelenési dátum előtt jutottak hozzá. Toulouse azonban ezeket a felhasználókat megnyugtatta: "általában annak nem kell félnie, akinek bolti számlája van, mert mi az illegális verziókra vadászunk".

A Microsoft magyar képviselete beszámolt arról, hogy mire számíthat az a játékos, akit tetten érnek a Forza 3, illetve Borderlands illegális verzióival a gépén. Sokan attól félnek ugyanis, hogy az Xbox 360-as konzolt is tönkreteszi a Microsoft egy ilyen retorzió alkalmával. Bár ezzel az eszközzel a redmondi cég még sohasem élt - és nem is tervezi -, a Live-rendszerről való letiltásnak számos hátránya van. A Live-hoz kötődnek ugyanis az olyan funkciók, mint a többjátékos mód, a demók, illetve a speciális, csak itt elérhető játékletöltések. Emellett a rendszerből "kiszorult" Xbox 360-tulajdonos a gép kezelőfelületének rendszeres frissítéséből is kimarad.

A magyar játékosok viszont a Live-ból jótéteményeiből eleve nem részesülhetnek, mivel hazánkban hivatalosan még mindig (az Xbox 360 konzol 2005-ös nemzetközi megjelenése óta) nincs Xbox Live támogatás. Éppen ezért a Live-al való interakcióra csak úgy nyílik lehetőség, ha a magyar felhasználó külföldi - hamis - adatokat ad meg magáról. A Live magyarországi bevezetése a magyar Microsoft hivatalos nyilatkozata szerint "folyamatban van", pontos dátumát azonban még nem lehet tudni.

* 2012-ben jöhet az új konzolgeneráció:

- A globális gazdasági helyzet miatt sem a Microsoft, sem pedig a Sony nem sieti el az új konzolok kifejlesztését és piacra dobását - erre legkorábban három év múlva kerülhet sor.

A Fudzilla iparági forrásokra hivatkozva számolt be a hétvégén arról, hogy az új generáció első példányai - a Microsoft és a Sony jóvoltából - várhatóan 2012-ben bukkannak majd fel a piacon. Korábban ugyan megvolt az esély arra, hogy még az évtized vége előtt napvilágot látnak a fejlesztések, ám erről nyugodtan lemondhatunk.

A két nagy rivális ugyanis a gazdasági helyzetre való tekintettel legalább két évvel elhalasztotta saját új generációjának bemutatkozását, ezen a téren pedig meglehetősen nagy az egyetértés közöttük. Az elemzők szerint nem is nagyon kell elkapkodniuk azt, hiszen a játékok még mindig szépen festenek az Xbox 360 és PlayStation 3 konzolokon, ezen a téren igazából csak a Wii-re férne rá némi ráncfelvarrás (amely azonban soha nem a külcsínre, a grafikára helyezte a hangsúlyt, ehelyett inkább az élményt tolta előtérbe).

A grafikus vezérlők szegmensében nyilván az AMD és az nVidia vetélkedik majd egymással, ők igyekeznek majd megkaparintani az új szerződéseket. Amennyiben az Intel végre előáll Larrabee kódnevű fejlesztésével, ők is beszállhatnak a versenybe, ám a konzolok terén nem igazán lesz esélyük labdába rúgni, ehelyett (egy új partnercéggel közösen) megpróbálhatnak saját konzolt elkészíteni és piacra dobni, ami egyáltalán nem lenne meglepő a piaci elemzők számára. A paramétereket illetően nyilván még találgatni is felesleges, itt mindössze annyira számíthatunk, hogy az IBM jó eséllyel uralja majd a központi processzorok szegmensét, nyilván a Cell jóvoltából.

Korábban a Wedbush Morgan egyik elemzője úgy nyilatkozott, hogy az új generáció megjelenése egészen 2013-ig kitolódhat - a nem túl távoli jövőben megtudjuk majd, miként látják ezt maguk a gyártók.

Autó:

* A Porsche felét megveszi a Volkswagen:

- A korábban tervezettnél több Porsche részvényt vásárol a Volkswagen csoport, valamivel drágábban, így valószínűleg gördülékenyebben megy majd a két vállalat összeolvadása.

Eredetileg 42%-ot szerzett volna a VW csoport a sportkocsi-gyártóból, de az újabb hírek szerint már az első lépcsőben 49,9%-os részesedést vásárolnak, 3,9 milliárd euróért, amelyet a Porsche hitelállományának csökkentésére fordíthat. Ezzel a Volkswagen közelebb kerül a céljához, hogy 2011-re a Porsche 100%-os tulajdonosává váljon, és beolvassza azt már meglevő márkái közé. A tervek szerint a következő évek során fokozatosan változtatnának a Porsche kínálaton, úgy, hogy az eladások 2013-ra megduplázódhassanak, azaz elérhessék az évi 150 ezer autót. Ehhez persze olcsóbb modellekre lesz szükség, ami kapóra jön a VW vezetésének: egyrészt így elkerülhető, hogy a Porsche a Lamborghini vagy a Bentley házon belüli vetélytársává váljon, és kiválóan kiegészítheti az Audit, amelynek a jövőben kevésbé kell a sportkocsik piacára figyelnie.

A Volkswagen csoport vezetői az elmúlt években többször is megemlítették, hogy a következő évtized közepére a világ legnagyobb autógyártójának címét is meg szeretnék szerezni. Úgy néz ki, a gazdasági válság és a Porsche bekebelezése közelebb vitte az óriásvállalatot ennek a célnak a megvalósításához, bár az az érzésünk, a sikerhez még szükség lenne az egyes márkák tevékenységének tökéletesebb összehangolására.

* Jövőre érkezhet a Skoda Fabia RS:

- Fabiából ugyan készült már többféle versenyautó, de az utcai sportváltozatokkal eddig nem igazán kényeztették a csehek a vásárlóikat. Talán 2010-re változik a helyzet.

A legfrissebb pletykák szerint közel áll a megvalósuláshoz az új Fabia RS, és ebbe, szemben az első generációval, már nem dízelmotor kerül. Állítólag az Ibiza Cuprából már ismert hajtáslánc kerül bele: 1,4 literes turbós és mechanikus kompresszoros TSI motor, 180 lóerővel. Lehetséges, hogy itt már bevetik a Golf GTI-ből ismert fékezgetős önzáró differenciálmű-pótlékot, az XDS-t is, és biztosan lesz DSG váltós kivitel, ugyanakkor az autó biztosan nem lesz összkerék-hajtású. Bár a technika meglenne hozzá, túlzottan megdrágítaná a megvadított Fabiát, pedig a cél ezzel a modellel a hot-hatch kategória olcsóbbik része. Az előző Fabia RS 130 lóerős dízelmotorral készült, de úgy tudjuk, az újabb változatból már nem készül gázolajos változat, a célközönség – például a benzines GTI-khez és GSi-khez szokott brit fiatalok – valószínűleg nem rajongott a PD-TDI motor hangos kerregéséért.

Az új Fabia RS állítólag már a 2010-es Genfi Autószalonon látható lesz, és a forgalmazás is megindulhat a jövő év második felében, valószínűleg közel egy időben a Volkswagen csoport másik, hasonló stílusú ütőkártyájával, a Polo GTI-vel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése