2009. szeptember 5., szombat

Hírek innen-onnan

Informatika:

* 40 éves az Internet:

- Négy évtizeddel ezelőtt bonyolították le az első sikeres kommunikációs tesztet az internet elődjén, amely napjaink információs forradalmának előfutára volt. A nagyközönség alig 10 éve használja a platformot. Az elsősorban tudományos és katonai célokra szánt, decentralizált jellegre építő számítógépes hálózat ötlete már évekkel korábban, 1962-ben felmerült, amikor éppen javában dúlt a hidegháború. Eszerint olyan kommunikációs hálózatot kell kiépíteni, amely nincs egyetlen központhoz kötve, és akár egy komoly nukleáris támadás esetén is többé-kevésbé intakt marad. Az első kísérletekben és az azt előkészítő munkában négy amerikai egyetem szakemberei vettek részt, míg mások (tőlük függetlenül) olyan, később fontossá váló technológiákat dolgoztak ki, mint például az adatcsomagok kialakításáért és kezeléséért felelős packet switching. A nagy áttörésre 1969-ben került sor, ekkor sikeres kommunikációra került sor két számítógép között egy alig 3 méteres kábelen keresztül, ezt követően pedig először kettő, majd pedig az év végéig mind a négy egyetem között létrehozták az állandó vonalat (az első elküldött üzenet a login szócska lett volna, a rendszer azonban az első két betű továbbítása után összeomlott, és órákra volt szükség a teszt sikeres végrehajtásához). Az első e-mail két évvel később, 1971-ben indult útjára, az FTP 1973-ra állt készen az állományok továbbítására, a korai időben szabványként szolgáló NCP protokollt 1983-ban váltotta fel a TCP/IP, maga az ARPANET pedig fokozatosan a kialakuló internet egy komponensévé degradálódott (ekkor vált ki a katonai célokra szakosodott MILNET is).

A böngészést, szörfölést lehetővé tévő World Wide Web 1989-ben nyerte el formáját, Tim Berners-Lee jóvoltából. A ViolaWWW után a Mosaic vált a legnépszerűbb böngészővé, amelynek egyes részei még most is megtalálhatók az Internet Explorerben. A nagyközönség érdeklődése 1994-től volt észlelhető, két évvel később terjedt el az "internet" kifejezés, az igazi növekedés pedig csak 1997-től indult meg, legalábbis a fejlett országokban, hogy 2009 elejére globálisan elérje a 1,5 milliárd főt az internetezők száma.

Az információ az SG.hu oldaláról származik.

* A Firefox 4 külsőre olyan lesz, mint a Google Chrome:

- A Mozilla frissítette a Firefox böngésző fejlesztési projektjének ütemezését, meghatározták a 2010 végéig elvégzendő feladatokat.

Az ütemezés még csak vázlat, vagyis a javaslatok, tapasztalatok alapján várhatóan módosítani fogják. Ami biztos pontnak látszik: 2010 közepéig két fontos frissítése lesz a jelenlegi verziónak, 2010 végén pedig egy megjelenésében vadonatúj böngészővel rukkolnak elő.

A „Namoroka” kódnevű, jelenleg az első fejlesztői változatban létező verzió lesz a 3.6, melynek fő jellemzői: gyorsabb JavaScript motor, rövidebb indulási idő, valamint frissített Gecko motor (1.9.2). A Mozilla azt ígéri, hogy ehhez a verzióhoz elérhető lesz a Personas nevű, a Windows 7-re szabott témacsomag, valamint tökéletesítik az „awsomeformcomplete” nevű eszközt. A 3.6 egyszerre jelenik majd meg a mobilos verzióval, a szintén a Tracemonkey motort használó Fennec 1.0-val.


A Firefox 3.7 a jövő év első felében érkezik, szintén frissített Geckóval (1.9.3), a XUL animációk támogátásával, feladatorientált böngészéssel, a stabilitást az „out-of-process plug-inok” növelik majd, lehetőséget ad az online könyvjelző-szinkronizálásra, a Tracemonkey-t tovább tökéletesítik. A még pre-alfa változatban létező 3.7 a weboldalakat már alkalmazásként fogja futtatni.


Az információ az ITCafe.hu oldaláról származik.


Konzol:


* God of War Collection:

- A Sony nem kisebb ajándékkal kedveskedik a sorozat rajongóinak és a friss jövevényeknek, mint a God of War első két részének Playstation 3 változatával.

A Sony konzoljának egyik legütősebb játékának ígárkezik a God of War harmadik része, ám akinek eddig kimaradt volna a sorozat az életéből, hamarosan az is belekezdhet Kratos kalandjaiba. A fejlesztők ma bejelentették, hogy a God of War és a God of War II egy Blu-ray lemezen fog megjelenni, s az újgenerációs konzolra átalakított változat már 720p-ben fog pompázni, 60 képkockát megjelenítve másodpercenként. Sajnos a God of War Collection megjelenési dátuma ismeretlen, csak annyi biztos, hogy a harmadik epizód megjelenése előtt várható néhány hónappal.


* Szeptember 11: Guitar Hero 5 buli a Westendben!


- A Guitar Hero 5 megjelenésének örömére egy fergeteges, versennyel egybekötött buli lesz Budapesten, a Westend üzletközpontban 2009. szeptember 11-én.

Amennyiben szeretnél te is fellépni a bulin, nincs más dolgod, mint meggyőzni a barátaidat, hogy vegyetek részt veled az őrületben. A szervezők háromfős csapatok jelentkezését várják (dob-gitár-ének), a határidő 2009. szeptember 10. Maximum 20 csapat jelentkezését tudják elfogadni, úgyhogy regisztrálj minél gyorsabban! A bandák a ghwt@bsc.hu e-mail címen jelentkezhetnek, a helyszínen pedig már csak akkor lehet nevezni, ha a helyek még nem teltek be. Délben felállítják a színpadot, bárki kipróbálhatja a játékot, az igazi verseny pedig este hétkor kezdődik.

A versenyzők előadását szakmai zsűri értékeli. Hagyományokhoz híven nem az a csapat nyer, amelyik a legtöbb pontot éri el, a játékbeli teljesítmény mellett értékelik ugyanis a színpadi koreográfiát és a bandák kinézetét is. Néhány extrém ötlet az előző versenyekből: volt olyan csapat, aki komplett rajongótábort hozott magával (csinos lányokat), voltak akik lila hajjal és bőrszerkóban léptek színpadra, de akadt olyan, akinek a barátnője a színpad előtt biztatta a bandát a fehérneműi dobálásával. Eresszétek szabadon a fantáziátokat nyugodtan...

A lényeg tehát a nagybetűs HANGULATON lesz, de persze nem maradnak el a szokásos ajándékok sem. Az első helyezett minden tagja boldog tulajdonosa lesz egy Guitar Hero 5 szettnek (játék + gitár), a második helyezett Guitar Hero játékot kap ajándékba, míg a harmadik csapat Activision ajándékcsomaggal lesz gazdagabb. Minden fellépő csapat Guitar Hero pólót kap ajándékba!

A verseny helyszíne: WESTEND bevásárlóközpont, földszint, a szökőkút mellett
Időpont: 2009. szeptember 11. 19.00-22.00.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése